Представители и служители на строителни фирми от Пловдив и областта са привиквани на разпити в полицията във връзка с протестите от последните няколко седмици. Сред въпросите, които униформените задават на работници и предприемачи в бранша, са какви суми им се дължат, защо са излязли да протестират и получили ли са специални указания от някой за участие в протестните действия. 

Припомняме, че строители в цялата страна организираха митинги във връзка с неизплатени от държавата средства по сключени договори за реконструкции и поддръжка на пътища. 

Така само преди две седмици негодуващи затвориха Околовръстното на Пловдив. Организаторите на протеста се представиха като представители на Българска браншова камара „Пътища”. Редовите участници в протеста пък отказваха коментар. 

Според организаторите на протеста хората са излезли на митинг, защото не получават заплати. Собствениците на фирми просто нямало, откъде да изплатят възнагражденията, предвид че държавата им дължала пари. Никой обаче не се нае да поясни точно кои фирми влизат в браншовата камара, но пък разказаха, че са работили върху магистрала "Тракия".

Протест блокира Околовръстното, строители си искат паритеТе са работници и представители на Българска браншова камара „Пътища”

Междувременно браншовиците инициираха редица протести пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. От БК "Пътища" проведоха и редица срещу с ресорния министър Виолета Комитова. Тя от своя страна излезе неколкократно да прави изявления във връзка с неяснотите около това кой протестира и за какво. От министерството излязоха и с презентация за изплатените в аванс суми по различни обществени поръчки към АПИ и очакваните доплащания, които според техния анализ са далеч по-малки суми. 

В понеделник Комитова обяви, че е започнала проверка дали пътните строители своеволно не са извършили по-голям обем работа и обикновени ремонти не са прераснали в основни, което е и една от причините за договорените в пъти суми по първоначално сключени договори. Освен това промените правят и някои от договорите незаконни. 

Вчера обаче протестиращи и управляващи излязоха с обща позицията, че са се разбрали и че протестите ще бъдат прекратени. Това стана след обещание, че фирмите ще получат 100 милиона лева за зимното поддържане на пътищата.

Междувременно обаче остава спрян ремонтът по редица важни пътни проекти в Пловдив и областта като Околовръстното на града и пътя за Лилково. Те бяха започнати по времето на последния редовен кабинет на Бойко Борисов и рязко прекратени през последвалите спирални изборни трусове. Замразени са почти всички строителни проекти, които бяха стартирани по републиканската пътна мрежа в цялата страна.