Недоволни от новите противоепидемични мерки пловдивчани се събраха на протест пред сградата на РЗИ. Хората са категорични, че с въвеждането на зелен сертификат от утре се накърняват техните права за свободно придвижване и избор. Определиха новите мерки като фашизъм и геноцид и подчертаха, че не са антиваксъри, но не желаят да им бъде налагано насилствено да се имунизират, предаде репортер на TrafficNews.

 

„Искат от нас да се подпишем, че няма да съдим фармацевтичните компании и държавата, ако получим някакви странични реакции от ваксината. Всички си измиват ръцете. Ваксините нито ни пазят от разболяване, нито от разпространение на вируса. Някои даже починаха, въпреки че бяха имунизирани. Е, това не е ли фашизъм”, попита една от протестиращите Деляна Христова.

Тя сподели, че е преболедувала COVID-19 леко и не е натоварила здравната ни система. В момента се чувства ощетена, тъй като не може да си изкара сертификат, че има антитела. „Нюрнбергският договор все още важи. Може да се наложи един ден да потърсим сметка.

„Дейности се забраняват с един административен акт , който дори не е публикуван в държавен вестник. Но в същото време други дейности не се забраняват -  администрацията ще продължи да работи. Частният бизнес е сериозно ощетен”, посочи друга протестираща адвокат Лилия Попова.

Тя определи като лицемерие фактът, че в автобусите, където пътниците са един в друг, не се изисква здравен сертификат, докато спорт, култура и образование ще се упражняват под условие. „Това е нарушение на човешките не права. И смятам, че всеки български гражданин трябва да излезе на улицата и да се възпротиви срещу този медицински фашизъм”, допълни адвокат Попова.

Протестиращите носят плакати с надпис „Аз не съм експеримент” и „Ангел Кунчев престъпник”. Преди минути към тях се присъедини и млада жена с гайда, която запя „Девойко мари хубава”.