Стотици недоволни от въвеждането на зелените сертификати започват да се събират пред Министерството на здравеопазването на протест. Той бе организиран вчера във Фейсбук след пресконференцията на д-р Стойчо Кацаров, а до момента над 35 000 души са заявили, че ще участват в него.

Недоволните изгориха зелен сертификат пред сградата и поискаха оставката на здравния министър. Самият той е излязъл през задния изход на ведомството малко по-рано.

Някои от тях призовават президента Румен Радев, който е сложил Кацаров на поста, да наложи вето на заповедта. Подобни правомощия обаче самият президент няма по Конституция за актове на изпълнителната власт.

Част от протестиращите твърдят, че не са антиваксъри и са вече с две дози и издаден сертификат. Те са днес на площада защото са против разделението и принудителното ваксиниране.

Предварителните искания на протестиращите, обявени във Фейсбук бяха:

  1. Незабавно прекратяване всякакви принудителни мерки, свързани със заболяването Ковид-19, насочени към здрави хора.
  2. Незабавна оставка на здравния министър Стойчо Кацаров и главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заради злоупотреба с власт и действия, застрашаващи общественото здраве. Разглеждане на деянията им от прокуратурата.
  3. Настояваме настоящият президент Румен Радев да изрази категоричното си становище по отошение на принудителната ваксинация.
  4. Настояваме Държавната агенция за лекарствените средства да извърши незабавно анализ на внесените и използвани без никакъв здравен контрол ваксини, така както се изисква от българското законодателство.
  5. Изискваме създаването на обществен здравен съвет, съставен от доказалите независимото си безпристрастно мнение специалисти, оглавен от ползващия се с обществено доверие инфекционист доц. Атанас Мангъров, който незабавно, при пълна публичност да преразгледа данните за разпространението и опасността от заболяването Ковид-19, методиките за неговото лечение и прилаганите лекарствени средства и ваксини.
  6. Да бъде прекратен статутът на търговски дружества за държавните здравни  заведения