Около 80 протестиращи се намират на Околовръстния път на Пловдив. Те са работници и представители на  Българска браншова камара „Пътища”.

С лозунги ”Пътищар е гордост, а не унижение!”, „Всеки труд се заплаща”, „Искаме си заработеното! Това е наше право” и други работещи в строителството настояха да получат възнагражденията си.

Представител на браншовата организация обясни, че от 5 месеца фирмите работели по пътни обекти с държавно финансиране не са получавали пари по договорите си. Става дума за проекти като ремонтът на АМ Тракия, както и за други замразени от АПИ обекти.

"Мероприятието е с цел икономически, мирен протест. Хората искат да си получат това, което са изработили. Знаете за тежките жеги през лятото, а колко неща се направиха - отсечката Чирпан-Стара Загора, околовръстни пътища. Както когато у дома върти електромера, трябва да си платиш и никой не те пита дали имаш с какво да си платиш. Тези пари се полагат на трудещите се, всеки има семейство и деца", посочи Балтазар Велчев, организатор на протеста.

Протестиращите не пожелаха да дават подробности, а настояваха да се говори само с организаторите. Така не стана ясно кои фирми представляват те. Фирмите обаче настояват държавата да им плати за извършената строителна дейност през последните месеци. 

След като се събраха голяма част от демонстрантите, работниците се впуснаха по платното на Околовръстното. Към този момент движението е блокирано.

Припомняме, че фирмите от пътно-строителния бранш не са доволни от условията, в която са принудени да работят.

Според тях от няколко месеца не се извършва никакво разплащане на изпълнителите от пътния бранш от страна на държавата, което спира възможността да се извършват ремонтни дейности по вече възложени от Агенция „Пътна инфраструктура“ задания.