Рекорден брой жертви на коронавирус у нас са регистрирани за последното денонощие – 334. Близо 95% от тях не са имунизирани. Висок е и броят и на новите случаи – 5286, или почти 11% от направените над 48 000 тестове.

Нови 1400 души са постъпили в болница, общият им брой е над 8500. Като излекувани са отчетени почти 3500 души. Над 13 хиляди дози ваксина са поставени вчера.

Броят на смъртните случаи ще спадне малко, но ще остане висок, прогнозира математикът Лъчезар Томов. Според него резултатът следващия вторник може да е с 10% по-нисък, но като цяло стойностите ще останат рекордно високи, предава БТВ.

„Това което правим с мерките, това което правят хората с поведението си, е да подтиснат разпространението. Това ни купува време да се ваксинираме, за да спрем умирането в тази епидемия“, коментира математикът.

Междувременно стана ясно, че определени тестове за антитела могат да се приемат като доказателство за имунна защита срещу коронавируса.

Те ще се подновяват на всеки 3 месеца, а количеството трябва да е 10 пъти над референтната граница. Това са само част от предложенията на експертните съвети по вирусология и имунология към здравните власти.

На база на тях предстои да бъде взето решение дали хора с антитела, които не са регистрирани в системата след официален тест, могат да получат зелен сертификат.