Повечето диагностицирани с Covid-19 в дома за възрастни хора в Гара Орешец са само преносители на заразата. Огромна част от тях не са показали никакви сипмтоми. Към момента те остават изолирани на втория етаж на сградата, като ще се съблюдават всички мерки за ограничаване разпространението на заразата. 

"Не виждаме пропуск в РЗИ. Много е оптимистично, че хора на такава възраст и с толкова много хронични заболявания, не развиват никаква клиника. Дано е така и завбъдеще", коментира доц. Ангел Кунчев по време на сутрешния брифинг.  Той изтъкна, че заразата няма как да бъде стряна напълно.

"Вътреболничните инфекции могат да бъдат предотвратени, вслучай на спазване спазвате всички мерки, на 70 процента. Останалите 30 са неминуеми", обясни той.

По време на брифинга ген. Мутафчийски заяви, че заповедта, касаеща КПП-тата в големите градове, остава непроменена.

"Важно е да няма струпване по пунктовете на следващите празници", изтъква той. Началникът на ВМА съобщи, че вчера не се е наблюдавало никакво струпване на хора в Южния парк в София.

"Организацията е добра, което намалява рисковете. Ако се продължи в същия вид, не виждаме причина да не се премине към други подобни мерки завбъдеще.