Решението на българските власти да не допуснат самолет с говорителката на руското външно министерство Мария Захарова на борда да лети до Северна Македония "не се вписва в никаква рамка" и е "абсурдна и глупава позиция". Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Разбира се, подобна позиция на българските власти трудно може да бъде обяснена по някакъв начин - това е първото нещо. Второ - тя със сигурност не се вписва в никакви рамки. Трето - тя е абсолютно абсурдна и, може дори да се каже, глупава. Бих искал да се обърна към българското ръководство и да ги призова все пак да се опитат да направят всичко възможно, за да запазят трезвостта в решенията си“, каза говорителят на Кремъл.

Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Скопие за участие в Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Самолетът прелетя през територията на Гърция, въпреки че по-рано се очакваше маршрутът да мине през България. ТАСС научи, че българската страна е отказала да допусне преминаването на самолета на руския министър, ако Захарова е била на борда.

Лавров пристигна в РСМ, заобиколи България на път за СкопиеПричината изглежда е присъствието на борда на Мария Захарова