Руският външен министър Сергей Лавров пристигна снощи в столицата на Северна Македония Скопие, за срещата на колегите му от страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) като самолетът му заобиколи България. Макар режимът на санкциите да позволява допускането на наказани от ЕС лица при служебни пътувания, няколко дни имаше коментари може и трябва ли да се отвори небето над страната по този повод.

Причината изглежда е присъствието на борда на самолета на говорителката на външното министерство Мария Захарова. Тя написа в телеграм канала си, че полетът през България е невъзможен, тъй като разрешението на страната не се отнася лично за нея. "Самолет може да лети над България, но Мария Захарова не може да лети на самолета", обясни тя.

Външният министър Мария Габриел заяви преди няколко дни, че България ще пропусне самолета, но има контрол над това кой е на борда му.

Според услугите за проследяване на полети Flightradar24 и FlightAware, самолетът на Лавров (RSD308) е прелетял от Русия над Черно море, а след това над територията на Турция и Гърция, след което е навлязъл във въздушното пространство на Северна Македония.

На 27 ноември лично министърът, говорейки за възможността да участва в заседанието, каза, че това зависи от това дали България ще отвори въздушното си пространство за руските самолети. От края на февруари 2022 г. небето на страните от Европейския съюз е затворено за полети на самолети от Русия. България и Гърция са членки на ЕС, а Северна Македония се присъедини към забраната на ЕС. Скопие също отвори въздушното си пространство по време на срещата, за да може Лавров да присъства на събитието.

Четири членки на ОССЕ - Украйна, Естония, Латвия и Литва, отказаха да участват в срещата в Скопие заради личното присъствие на Лавров. Държавите обвиниха Русия, че "унищожава ОССЕ", например, като блокира кандидатурата на Естония за председателство през следващата година (в момента Северна Македония).

В изявлението на Киев се призовава за "спасяване на ОССЕ от Русия", а балтийските държави заявяват, че "Европа се нуждае от сигурност от и срещу Русия, а не с нея".

Лавров отбеляза, че ОССЕ се превръща "в придатък на ЕС и НАТО", а Западът я използвал "в интерес на егоистичната си политика" - теза, която Москва прилага към всяка организация от спорта до културата, която критикува агресивната ѝ политика. Според министъра все още е възможно да се спаси организацията, но "шансовете са малки".