Въпреки че остава месец до Великден, пекарните вече започват да предлагат козунак, който е неделима част от празничната трапеза. Екип на БНТ провери колко ще струва традиционният сладкиш тази година.

Йорданка Димитрова предпочита да си замеси домашен козунак за Великден, вместо да купи готов от магазина. Така е сигурна в качеството на продуктите, които слага в него. Замесването на традиционния сладкиш в домашни условия ѝ излиза около 20 лева.

По-изгодно ли ви излиза?

Йорданка Димитрова: Не, защото всичко е скъпо. Така или иначе в един момент излиза по-добре да си го купиш. Ама като е направено вкъщи, е по-добре".

Много домакини обаче и тази година ще сложат на трапезата козунак, закупен от магазина, за да си спестят време.

"Има и такива, които спазват традицията, месят си, но повечето... обикновено младите хора не обичат да се занимават с това и си купуват. Поръчват си предварително. Имат си предпочитания към дадена фирма и си поръчват, за да им е сигурно. А и да им бъдат пресни", обясни Николина Димитрова, собственик на магазин.

В пекарните в Благоевград козунакът ще поскъпне с близо 20%. Половин килограм ще се продава за 5 лева. Димитър Бакалов, който е дългогодишен хлебопроизводител, твърди, че увеличението се дължи на по-скъпите продукти, както и на повишените разходи за заплати и осигуровки.

"Всички колеги, които работят по стария начин - с топла мас, с яйца, с всичко, което трябва да се сложи вътре за хубавия козунак, не могат да държат тая цена толкова ниска, защото просто си трябва и работна ръка, и материали, и допълнително греене, допълнителни температури и т.н. Докато при изкуствените неща, които са в чувалите, се слага малко топла вода, замесваш и готово, получаваш всичко", Димитър Бакалов, хлебопроизводител.

А през последните години потребителите са все по-мнителни към продуктите, които купуват на българския пазар.

"Гледаме надписа, от къде е производството, и да е по-хубав. Да е по-качествен. Щото има някои със набухватели, не са толкова вкусни и хубави. Като едното време, или домашните", казва Камелия.

Проверката ни показва, че и този Великден ще се търси предимно традиционният български козунак.

"Може да се сложат стафиди и други неща, но като цяло традиционният, така го обичат повече", коментира Йорданка Димитрова.

"Обикновеният български козунак, който се прави с брашно, яйца, мас, малко олио, захар. С добавките са много малко. Някакви 1-2 процента с добавки – с шоколад, стафиди, и орехи, тъй като те веднага носят след себе си по-висока цена", посочи Димитър Бакалов, хлебопроизводител.

В този вариант козунакът ще струва с левче повече в сравнение с миналата година.