Радка Караджова, класният ръководител на 15-годишното момче, през сълзи споделя, че момчето е било прекрасно.

Припомняме, че той бе блъснат на пешеходна пътека от пиян шофьор в събота вечер.

„Той е прекрасен човек, защото за мен той ще си остане прекрасен човек, не мога да кажа в минало време. Учителите не делят учениците на лоши и добри, но за него мога да кажа, че беше невероятен човек, прекрасен ученик, незабравим, просто незабравим.”

Като класен ръководител и на сестра му Радка Караджова заяви, че цялото ръководство ще се постарае тя и нейното семейство да знаят, че имат пълната им подкрепа и не са сами.

Учителите трябва да научат децата да се пазят по пътя, но трябва да бъдат научени и как да не са тези в колите. Трябва да бъдат научени, че не може да се качват пияни в колите . Отговорността не е само за собствения живот, защото те не са сами на света, не са сами никъде. Те трябва да се грижат за обществото, защото са част от него, споделя учителката.

„Ние сме обществото – децата, които загиват са нашите деца и ние трябва да спрем това, защото няма кой друг да го направи. Ако ние не кажем стоп на тази лудост, която се случва по нашите улици, то няма кой друг да ни помогне.”

Всички учители пред 32-ро СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ – София апелират за наказателна отговорност и край на войната на пътищата.

„Радваме се, че има санкции, отнемане на кола и прочие, но разбира се това не е достатъчно.”, допълва учителката. Според нея в краен случай трябва да се работи с хората, за да осъзнаят самите те, че не трябва да се качват по този начин в автомобилите. Хората трябва да добият самосъзнание, защото никога няма да успеят да върнат това, което отнемат, а именно човешкия живот. Той струва много повече от всичко на света, което се купува с пари.”

В 32-ро училище е учил и Явор, който загина на булевард „Сливница” в София през май месец тази година заедно със своята приятелка отново на пешеходна пътека, допълва директорката на училището Нели Костова

„За съжаление, и Явор и Филип, са едни прекрасни млади хора. Те няма да станат бащи никога. Невероятна е ситуацията в София, но не само – в държавата. Това безумие трябва да се спре. Ежечасно ставаме свидетели на неспазване на правилата.”

Тя каза, че ще е прекалено трудно за ръководството на училището и психолозите да разговарят с децата след старта на учебната година.

Училището организира и шествие – на 14 септември призоваха цялата общност на училището и който пожелае да се включи в шествието в памет на Филип.