Казина и игрални зали да има само в хотелите с категория "5 звезди", в националните курортни комплекси и населени места, както и на не повече от 20 км от шосейните, железопътните, морските и речните гранични контролно-пропускателни пунктове. Това предлагат лидерът на НФСБ Валери Симеонов и народните представители Валентин Касабов, Борис Ячев, Христиан Митев и др. в законопроект, внесен в деловодството на Народното събрание като втора решителна стъпка за рязко ограничаване на хазартната зависимост.

Хазартната зависимост е поведенческа зависимост, която се различава от зависимостите, свързани с вещества като тютюн, алкохол, храна, наркотици. При нея хората могат да започнат с приемливо залагане за забавление и постепенно да се пристрастят, докато развият патологично разстройство. Хората, които страдат от хазартна зависимост, може да загубят всичките си спестявания, може да се въвлекат в престъпления (убийства, самоубийства, кражби, грабежи, подправяне на чекове, злоупотреби, свързани с пари), за да си набавят нужните суми пари за техния "навик", доказва криминалната статистика, пишат от НФСБ.

Като следващ етап в борбата с хазартната зависимост от НФСБ предлагат хазартни игри в казина и игрални зали да могат да се организират само в:

Хотели с категория "5 звезди"

В националните курортни комплекси и населени места, съгласно приложение към закона ("Албена", "Златни пясъци", "Св. св. Константин и Елена", "Елените", "Слънчев бряг", "Дюни", "Международен младежки център - Приморско", "Пампорово", "Боровец", гр. Банско)

В радиус на не повече от 20 км от шосейните, железопътните, морските и речните гранични контролно-пропускателни пунктове.
Срокът за затваряне на останалите казина и игрални зали да е до 2025 г.

Те предлагат още да не се подновяват лицензите на казината и игралните зали, които не отговарят на изискванията, а тези с по-дълъг срок да бъдат прекратени на 31.12.2025 г. Предложенията в настоящия проект са съобразени с практиката на Съда на Европейския съюз, че са допустими ограничения при осъществяването на хазартна дейност, подчертават от НФСБ.