Успяхме да пречупим последната вълна на коронавируса, но зелените сертификати трябва да останат. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

„Пречупихме вълната, броят на заразените намалява, броят на хоспитализираните също. Успяхме, зелените сертификати си свършиха работата, най-важното е, че хората го възприеха. Приеха ги и го спазват. Този метод трябва да продължи, докато не се ваксинира по-голямата част от населението Това е най-тежката вълна досега с най-много заразени хора и протича най-тежко, въпреки това успяхме да я пречупим без да прилагаме локдаун“, каза още Кацаров пред Нова телевизия.

Според него трябва да се използваме този „прозорец“ със спад на случаите преди нова вълна, за да може да се ваксинират все повече хора.

„Колкото повече хора се ваксинират, толкова по-бързо ще излезем от тази ситуация“, заяви министърът.

Той заяви, че още 10-15 дни ще има и висок брой смъртни случаи, като след това се очаква спад и при техния брой.

Кацаров отговори и на въпрос къде е държавният здравен инспектор д-р Ангел Кучнев.

„Д-р Кунчев е в болнични от два месеца, не е бил конфликт с мен. Слава богу, справихме се и без него. Искам да благодаря на проф. Мира Кожухарова, заради нейните съвети се справихме толкова добре“

Той е категоричен, че не би участвал в редовно правителство, а е приел ангажимент единствено за редовния кабинет. Според него трябва да има визия за мащабна реформа в здравната система.