Здравните власти прилагат новите мерки с голямо нежелание. Това заяви здравният министър  д-р Стойчо Кацаров след обявяването на новите по-строги мерки.

„Тези мерки съответстват на предложението на доц. Ангел Кунчев и на заложеното в плана, това са мерки, които са научно обосновани и съгласувани. Ние прилагаме тези мерки с голямо нежелание, но сме принудени от ситуацията“, заяви още Кацаров.

Той призова да се спазват мерките и да се съдейства на контролните органи.

„От това зависи колко дълго ще бъдат прилагат мерките. Мерките са в срок от два месеца, но могат да бъдат скъсени по-рано. Всичко зависи от епидемичната ситуация.  В рамките на 10 дни ще направим преоценка и ще нанесем корекции според ситуацията. Може да бъдат наложени и по-тежки мерки.  Няма да допуснем претоварване на болниците и  няма да се поколебаем да приложим и най-строгите мерки. Но това зависи от всички“, каза министърът.

Той призова и към ваксинация. Според него няма необходимост от въвеждане на локални мерки, тъй като показателите в различните области са сходни.

„Когато страната влезе в тъмно-червената зона ще се достигне и до затваряне на училища, на този етап не е необходимо“, заяви още Кацаров.