Кацаров за идеята „Лозенец“ да изпълнява функции и на детска болница: Предложението не е в ущърб, то ще даде смисъл

„Проектът за изграждане на детска  болница в двора на „Александровска болница“ не може да бъде изпълнен и остава да бъде прекратен. Било е ясно, че не може да се изпълни още при възлагането, защото сградата не съществува по скиците. Не сме се отказали от идеята да построим нова детска болница. Ковид акцентът премести разговора в друга посока, но сега можем да се върнем към този неотложен проблем“, така откри днешният брифинг служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

По думите му това налага концепция за ново място, а най-подходящо е дворът на болница „Лозенец“.

„Правителствената болница разполага с над 160 дка терен, на който може да се строи. Едва ли човек може да си представи по-добре място за болница за деца, които излизайки от сградата ще могат да си почиват в самия Южен парк“, посочи Кацаров.

Той поясни, че в момента има създадено отделно дружество с капитал от 100 милиона лева, от които 80 милиона са в сметките му, като идеята е то да се влее в новата детска болница, така че да може тя да отговаря за и да контролира целия процес по реализиране на проекта.

„В плана за възстановяване и устойчивост сме заложили там да има и първия в страната протонен ускорител. Това е уред, който позволява лъчелечение на онкологично болни деца и възрастни. Считаме, че мястото му е точно там, болницата е включена и във въздушния план за транспортиране на болни, което ще позволи да бъдат карани спешни пациенти“, посочи Кацаров и напомни, че още 100 милиона са предвидени за оборудване на детски отделения в страната.

Болницата обаче няма да стане скоро.

„Един въпрос остава за изясняване. Изграждането на болницата в най-добрия случай ще отнеме 5 или повече години, ако няма обжалвания. Затова, тъй като децата в момента се лекуват в много лоши условия, най-правилно е да реорганизираме правителствена болница, така че по възможност децата, които сега се лекуват в специализираната детска болница, да бъдат преместени в „Лозенец“. Тя е най-луксозната болница, така че кое не бихме дали на децата си, ако не най-доброто, с което разполагаме“, посочи Кацаров.

Всички партии в предходния парламент подкрепиха тази концепция, напомни той.

 „Може ли болница „Лозенец“ да поеме децата от детската болница – по наша оценка, може. Миналата година е са били обявени 283 легла, тази са намалели до 183 легла, чието използване е под 50%. Специализираната детска болница е с около 100 легла. Така че могат да бъдат преместени. За да се случи това, ще е необходима предварителна оценка, ремонтна дейност и оборудване. Това ще изисква време, няма да стане утре или другиден. Но ще може да се подготви и да се използва наличния капацитет“, посочи още Кацаров.

По повод днешните протести на лекари от болница „Лозенец“, здравният министър уточни, че положението ще е временно и няма да трансформира правителствената болница изцяло в детска, а ще съчетае нейните функции.

 „Сливайки двете болници ние ще запазим многопрофилния ѝ характер, т.е. тя няма да стане само детска. Няма да се прекратява университетския характер на новата болница. Нашата цел не е да премахнем обучителния процес в болницата, а да го надградим. Предложението не е в ущърб на никоя от болниците, то ще даде смисъл - ще осмисли съществуването на правителствената болница“, посочи Кацаров.

Една от идеите за новата специализирана детска болница е към нея да бъде учредено Болнично настоятелство, в което да могат да участват граждани, неправителствени организации и всички заинтересовани страни. 

Очаква се преместването на детската болница в "Лозенец" да стане до 5-6 месеца.