Служебният здравен министър Стойчо Кацаров е категоричен, че наложените със заповед мерки за ограничаване на коронавируса, трябва да се спазват, за да може по-бързо да бъдат отменени.

„Тези мерки са добре премислени и научно обосновани и са минималните, които да се наложат, в съответствие на тази ситуация. Ако спазваме стриктно заповедта, може да ни помогне да видим резултат от спазването на тези мерки в рамките на 2-3 седмици и да ги отменим. Това е правилният подход. Другият вариант е сега да ги отменим тези мерки, в следващата седмица да има 5000-6000-7000 души в болницата, в интензивните отделения 10 000 души и тогава да ме попитате защо отменихте мерките и допуснахте са се стигне до тук?“, посочи Кацаров.

Той апелира за емпатия и контрол между хората, които да си правят забележки при нарушаване на мерките. По думите му обаче като общество трябва да приемем тези мерки, а не органите на реда да се местят и да се стига до ситуацията „да се гоним и да се наказваме“, посочи той.

„Мога само да апелирам към всички наши сънародници – не само собственици на заведения и работещите там, но и всички, които ги посещават – да проявим разбиране и емпатия и към хората, които са в тежко състояние в болниците, които умират всеки ден и чийто брой за съжаление продължава да расте. Не се ваксинирахме и нямаме друг механизъм да ограничим разпространението на заразата, да намалим броя на болните в болниците, да намалим броя на починалите освен да приложим такъв тип мерки“, посочи Кацаров.

Това беше отговорът му и на протеста, който днес се планира в центъра на София. 

Търпението се изчерпва! Бизнесът излиза пред Народното събрание, скача срещу новите здравни меркиНационалният протест е планиран за 15 часа

„Нека носим маска на закрито, дори на открито, ако има хора около нас. Да се опитаме да си помогнем и така да помогнем и на хората, чиято дейност страда най-много от тази дейност. Ако бъдем нетърпими към хората, които не спазват, да му направим забележка. Да не пречим на контролните органи. Така можем да успеем, ако тръгнем да воюваме, със сигурност няма да успеем, а цената ще я платят нашите родители, баби и дядовци. Те умират, въпреки че по-млади хора се разболяват от този вариант“, допълни той.

По думите му правителството е подготвено да приложи мерки за компенсация по отношение на всички, които са засегнати на 100% или частично.

„Преди да издам заповедта събрах становища от браншови и работодателски организации и съм ги изпратил до всички колеги от ресорните министерства, за да видят и техните предложения и при необходимост да ги съобразят с действащите и утвърдени програми. Няма закъснение в плащанията, тъй като те ще се извършат в следващия месец от влизане в сила на мерките. Не са пропуснати никакви срокове. Надявам се НС да предложи тази или най-късно следващата седмица актуализацията на бюджета, за да може и финансово да бъдат обезпечени тези мерки“, посочи Кацаров.

Кацаров разказа и за свой познат, който не се бил ваксинирал, въпреки че има починал и болен в семейството.

 „Погледнете какъв абсурд – човек, на който в семейството му е починал човек от коронавирус, ми се обажда да търси съдействие за втори заболял и аз го питам ваксинирани ли са, и той ми отговори, че не са. Представяте ли си, в семейството си имат починал от ковид и не са го направили.  И на фона на това ние казваме ние ще отидем на дискотека, на събор на митинг, ще се прегръщаме, ще се целуваме, ще кашляме, ще кихаме в лицето си, ще разменяме вируса и не ни интересува какво ще стане. Ще се заинтересуваме тогава, когато ножът опре до кокал и тогава, когато вероятно няма да е възможно да се направи нищо. Как се излиза от тази ситуация? С проверки ли, с контрол ли?“, посочи служебният здравен министър.