Едва ли може да бъде описано с думи и преживяно случилото се. Това коментира в "Денят започва" по БНТ Милена Мазурик - управител на дома за възрастни хора в село Рояк, в който при пожар 9 души загубиха живота си в понеделник.

"Вчера аз лично присъствах на подробния оглед. Пожарът е причинен от късо съединение, първоначалната версия за неизправен бойлер не се потвърди, така че се е случило нещо в подпокривното пространство", каза Мазурик.

Домът за стари хора в село Рояк все още няма издаден лиценз за социалната услуга, но е подадено заявление.

Възрастните хора, които оцеляха след пожара в село Рояк, са настанени в общинския хотел в село Аспарухово. Те ще останат там, докато бъде намерено решние къде да бъдат настанени, предаде БНТ. Те са добре, но се нуждаят от дрехи и обувки, става ясно от публикации в групата "Гражданско общество Дългопол". Хората се чувстват добре. Имат нужда най-много от дрехи и от вещи от първа необходимост, като вече има събрани доста, съобщи Марияна Николаева, зам.-кмет в община Дългопол.

Създадена е организация да им бъде раздадено всичко събрано досега, допълни тя. Хората имат най-голяма нужда от спално бельо, памперси, мокри кърпи, допълни Николова. При пожара, при който загинаха 9 души, изгоряха почти всичките лични вещи и документи на обитателите. Днес се очаква да може да се влезе в сградата и да се провери има ли лични документи, които са запазени. От областната администрация във Варна заявиха, че имат възможност да настанят 20 души.