Митническите служители откриха недекларирана валута на равностойност 1 313 835 лева при три проверки на два автобуса и един товарен автомобил, излизащи от страната, съобщиха от Агенция "митници".

При единия случай автобус с румънска регистрация пристига на "Капитан Андреево" на 25 септември. В превозното средство, управлявано от румънски гражданин, пътували 19 пътници и двама шофьори от Румъния през България за Турция.

По метода „анализ на риска“ автобусът е селектиран за щателна митническа проверка, включително с рентген. При последвалия физически контрол митническите служители намират пет полиетиленови плика, укрити във фабрична кухина под последния ред седалки.

В два от пликовете са открити еврови банкноти, а в три плика - британски лири. Общото количество на недекларираните пари е 201 000 евро и 70 000 британски лири с обща левова равностойност 548 344 лева.

На 22 септември при проверка на друг автобус с турска регистрация, пътуващ от Румъния за Турция са открити недекларирани 120 000 евро с левова равностойност 234 699. Банкнотите са били укрити в пакет, поставен на пода в зоната между шофьорската седалка и прозореца на водача. 

Третият случай на открита недекларирана валута е от 23 септември. Товарен автомобил, пътуващ от Белгия през България за Турция е селектиран за щателна митническа проверка, при която в шофьорската кабина, под акумулаторите и до резервоара са открити пачки с еврови банкноти с различен номинал.

Общото количество на откритата валута е 271 390 евро с левова равностойност 530 792 лева. По случаите са образувани бързи производства от разследващи митнически инспектори под надзора на прокуратурата.

Водачите на трите превозни средства - един румънски и двама турски граждани, са привлечени като обвиняеми и са задържани за срок до 72 часа.