Фалшива дарителска кампания събира средства за болно дете. Създателите на страницата във фейсбук са използвали снимки на детенце от Румъния, което представят за българче с името Давид. За това сигнализираха читатели на медията ни, които разказаха, че в продължение на няколко дни са попадали на постове в социалните мрежи, на които уж майката на детето се моли за помощ.

Създателите на страницата се представят за майката на детето, която разказва, че то е болно от диагнозата булозна епидермолиза и има спешна нужда от средства за лечението му. Читателите ни разказаха, че дори истинската майка на детето е запозната, че снимките му се разпространяват и използват за събиране на средства, и споделиха, че апелира за докладване на страницата. Постът вече е споделен над 10 000 пъти в социалните мрежи, а десетки хора са били подведени и даряват пари, коментират читателите ни.

„Тези измамници събират пари, всички докладват страницата от снощи, но без резултат. Постовете продължават да се разпространяват, а съответно хората продължават да изпращат средства за уж болният Давид”, пишат потребители, които са попаднали на измамата.

Ето и какво пишат в страницата „Да помогнем на малкия Давид”.

/Публикуваме текста без редакторска намеса/

„Моля те, Господи, дай ми болките на Давид! Не мога да го гледам такъв! Не минава и миг, в който да не мисля как мога да облекча болката на бебето си. Той е пълен с външни и вътрешни рани.

Как все още има сили да се бори, когато е жива плът? Защо, Боже мой, детето ми трябва да търпи толкова мъки?

Болестта му се нарича булозна епидермолиза, което означава, че има много ужасни рани както по тялото, така и вътре в тялото. Лекарите в страната не могат да му помогнат, в България не може да се направи абсолютно нищо за него. Казаха ми, че най-вероятно ще загуби битката с болестта. Изпратиха ни вкъщи и ми казаха да го лекувам. Как мога да си остана вкъщи и да гледам как детето ми умира в ужасна болка?  Не приемам такова нещо!

Единствената ни надежда е във Франция, там има лекари специалисти по това заболяване. Те могат да помогнат на бебето ми, но е изключително скъпо, 85 905 евро, издадоха ни проформа фактура, която трябва да платим предварително. Добри хора, моля за продължаване на вашата помощ. До момента сме успели да съберем 25 644 евро. Почти сме на половината път, за което съм много благодарен.

Моля ви, моля ви, плача пред вас, моля, помогнете на детето ми. Всяка милувка и дори прегръдка му причинява нетърпима болка. Бог да ни помогне да съберем парите.

Споделете, нека моят вик на отчаяние стигне до най-голям брой. Ако можете да ни помогнете, ето начините да дарите с Дейвид. Разгледайте снимките в долната част на тази обява, ще видите банкова сметка, на която можете да преведете парите, за да помогнете на Давид.

Банкови сметки:

Детайли за акаунта

Бенефициент на сметката: TEDDY AUBLANC

IBAN: FR76 2183 3000 0100 0162 4805 145

BIC: PRNSFRP1

Банка: IBANICO

Адрес: 14B RUE GUENOT, PARIS, FR, 75011

Причина за трансфера: Помощ за Давид

Тип трансфер: Незабавен

Държава: Франция"".