Апелативният специализиран съд решава днес дали Маринела Арабаджиева да излезе от ареста. На първа инстанция магистратите бяха категорични, че здравословното състояние на бизнесдамата не позволява тя да остане в ареста.

Според близки на Маринела, както и според нейните адвокати, тя е с опасност за живота. Хипертония втора степен, спиране на моторните функции на жизненоважни органи и многократно колабиране са част от сериозните здравословни проблеми, които Арабаджиева има.

Именно това беше и причината първоинстанционният съд да реши тя да бъде освободена под “домашен арест”. Това обаче не може да се случи преди окончателното решение на Апелативния спецсъд.

 Лекарите от болницата на затвора, където Маринела прекара по-голямата час от времето след като беше арестувана, също излязоха с официално становище.  В него те са категорични, че  не могат да положат нужните грижи, предвид критичното състояние на задържаната. Експертните лица също потвърждават, че съпругата на Ветко Арабаджиев е с реална опасност за живота.

От своя страна обаче Специализираната прокуратура протестира решението на първата инстанция и иска обвиняемата да остане в ареста въпреки заболяванията си.

 Съпрузите Маринела и Ветко Арабаджиеви са с обвинения за участие в организирана престъпна група с цел данъчни престъпления и пране на пари. В продължение на месеци властите ги издирваха, а през март тази година ги задържаха в имението на Георги Семерджиев - Жоро Шопа в Испания.

 Маринела бе върната у нас на 30 май с европейска заповед за арест. Като се има предвид, че преди това изкара около 3 месеца в ареста в Испания, тя приближава "тавана" за максимално задържане от 8 месеца.