Пловдивският саксофонист Господин Господинов, известен като Чоко, не може да се пенсионира вече четири години след навършването на пенсионна възраст. Причината е незачитането на стаж, който музикантът е изработил в чужбина, към Концертна дирекция. Стажът се е изпарил във въздуха, защото всичките архиви в Концертна дирекция отсъстват от 1988 година до сега.

Мъжът продължава да работи и досега по пловдивските заведения. На работното място с него се срещна и репортер на TrafficNews.bg

Чоко обясни, че от дирекцията на културното министерство просто му заявили за липсващия архив: „Нямаме документи“, а на музиканта, който вече е на 68 години, му липсват само година стаж, за да може да събере минималните години за пенсия.

Тъжното е, че той не може да събере дори 15 години стаж, като през това време той се е водил музикант на Концертна дирекция. Работил е и в Пловдив. Като за този стаж документите също липсват. Директорът на концертна дирекция посъветвал Чоко да даде ведомството под съд. Господинов разполага с документи доказващи, че той е плащал данъци и осигуровки от чужбина.

„Обидно ми е, защото след толкова време човек, който е славил България навън, не може да излезе в заслужена почивка”, разказа Господин Господинов пред TrafficNews.bg

Когато музикантът се обърнал към културното министерство, от ведомството му казали: „Не ни стресирайте“. От там само му обяснили, че липсват картони и няма какво да се направи. По думите на Чоко той не е сам в тази беда. Такава е съдбата на всички пътуващи музиканти, което прави около 100 оркестъра.

„Доста е тъжно. Наистина е тъжно. Защото музикантите от моята генерация бяха хора идеалисти и правехме всичко, за да представим България навсякъде добре. Това беше и бизнес за държавата. Ние сме внасяли много валута за Концертна дирекция. За мене е унижение да моля за неща, които съм свършил“, коментира ситуацията една от музикалните легенди на Пловдив - Чоко.

TrafficNews.bg