Апелативният спецсъд остави окончателно в ареста обвинения в подбудителство за кибертероризъм собственик на „ТАД Груп“ Иван Тодоров, който преди 4  дни се сдоби и с ново обвинение като ръководител на организирина престъпна група с користна цел.

Заседанието започна вчера, но решението на магистратите беше оповестено днес сутринта. 

Апелативният спецсъд подкрепи изцяло аргументите на първоинстанционния съд, че има реален шанс бизнесменът да извърши друго престъпление, тъй като според второто обвинение срещу него в период от няколко месеца той е пробивал системите на определени фирми с цел да ги изнудва в последствие. Няма обаче нито едно доказателство за изнудване. 

Прокурор Николай Христов обясни, че служителите на "ТАД Груп" Георги Янков и Кристиян Бойков са участници в престъпната група с ръководител Иван Тодоров.

Миналата седмица Специализираният наказателен съд не уважи искането на бизнесмена за по-лека мярка за неотклонение, след което той обжалва пред Апелативния спецсъд, но отново без успех..

 “Няма никакви данни Иван Тодоров да е накарал или принуди Кристян Бойков да извърши каквото и да било. Съдът каза, че не е нужно да се посочва какви са доказателствата срещу моя клиент. Как така? 

По тази логика всеки един българин може да бъде обвинен без доказателства.”, коментира адвокат Ина Лулчева, която защитава Тодоров. 

Според нея въпросните клиенти, които според обвинението Тодоров бил планирал да изнудва са казали само, че едните са отказали, другите са си помислили, че е някаква шега, а следващите пък са решили да станат клиенти на "ТАД Груп”. 

“Няма никакви данни да е извършвана проверка каквито и да било фирми и да са теглени данните им. Няма такова нещо по делото.”, допълни още Лулчева.