"До този момент нямаме отговор от руските власти. Призовавам българските граждани да не пътуват в териториите на Украйна, които са окупирани от руската федерация. За момента не мога да потвърдя официално самоличността на задържания". Това заяви министърът на външните работи Иван Кондов. 

Руската Федералната служба за сигурност (ФСС) обяви, че е задържала агенти на украинското разузнаване, които са подготвяли терористични актове в Крим. Целта на атентатите са губернаторът на Крим Сергей Аксьонов, кметът на Ялта Янина Павленко, както и транспортната инфраструктура на полуострова, пише ТАСС. Сред задържаните има и българин, който е представен като Д. Петранов, роден през 1979 г. ФСС твърди, че той има българско и украинско гражданство и се е занимавал с доставка на взривни вещества и оръжие на територията на Русия.

"МВнР се свърза с близките на мъжа с двойно гражданство – българско и украинско, арестуван в Крим по обвинения за подготовка на серия терористични актове. За него руски медии твърдят, че е пренасял взривни вещества. Официална информация до София обаче не е стигнала", каза още новият служебен външен министър.

На 28 април посолството ни в Москва е изпратило нота на Руската федерация до МВнР, с която е изискана информация за местонахождението на българина, както и да му бъде осигурен адвокат. 

По думите на Кондов задържаният мъж е пребивавал на руска територия с украинския си паспорт, а не с българския. „Най-вероятно е третиран на първо място като украински гражданин. Ще направим всичко възможно да му осигурим правна помощ. В постоянен контакт сме с нашето посолство в Москва и ще направим всичко възможно да му помогнем”, посочи министърът.