Защо българите не искат да се ваксинират - екип на италианската телевизия "Sky tg 24" пристигна у нас, за да търси отговора.

Над 80% от населението в Италия е ваксинирано. Въпреки, че по време на първата вълна Италия се превърна в един от най-острите примери за здравна катастрофа в Европа и света - през последните 7 дни там са починали 5-има души на 1 милион население. За сравнение в статистиката на България срещу тези 5-ма стоят 151 починали на милион. На второ място в света сме по смъртност от болестта след Румъния. Телевизионният екип поиска да се срещне и с нашия репортер Мая Димитрова.

Обиколили много държави. И никъде не било като у нас.

"Не и в Европа. Там хората се ваксинират, а тук ваксинираните са само 20 процента. Въпросът е защо", пита Джорджа Де Бенети, репортер в "Sky tg 24", съобщи БНТ. 

Иска да чуе как си го обясняваме ние и заявява, че това е доста странно. Джорджа се опитва да бъде тактична. Разказва ни за Бергамо, за тишината на улиците, изпразнени от хора и връхлитащия звук на преминаващи линейки.

"Видях какво се случва там с очите си, говорих със семействата на жертвите. Всички бяхме засегнати от тази трагедия. В моята страна хората наистина се изплашиха от COVID-19. Осъзнаха, че това е голям проблем, толкова много хора умряха. И ваксинацията е единственото решение, за да продължим", смята Джорджа Де Бенети.

Страхът от вируса не оставил място за колебание в тяхното общество дали да се ваксинират. Просто го направили.

"Болниците са пълни, хората умират - това е ясно на всички. Но хората не се ваксинират", посочва Джорджа Де Бенети.

Парадокс, който италианците не могат да осмислят.