Прокуратурата води разследване за трансграничен пренос на отпадъци, след като на пристанището във Варна бяха открити съмнителни отпадъци от Италия.

Проверките там започнали, след като 3 месеца 25 корабни контейнера престояват на порта.

Балите с отпадъци пристигат на 9 октомври. В 90-дневен срок фирмата-получател трябва да насочи пратката за обмитяване и доставка или за реекспорт, но това не става. Затова от митницата подават сигнал.

Отпадъкът се различава от описаните в митническите документи пластмасови отпадъци и каучук. В балите са установени текстилни, стъклени и дървени боклуци, обясниха от Районната прокуратура във Варна.

Освен това отпадъците не са вакуумирани и балирани, както изисква редът за трансграничен пренос.

Изпращач е фирма „Дентиче Пантелоне“ от италианския град Авелино. Товарът е тръгнал с кораб от Салерно и е пристигнал на пристанище Варна-Запад.

Получател е софийската фирма „Блацион“ с управител македонският гражданин Блаже Игнатовски и съдружници двама италианци. Те все още не са установени и разпитани, посочи полицията.

Компанията е с предмет на дейност събиране, преработка и търговия с битови отпадъци.

Проверява се дали фирмата е имала лиценз за преработка на отпадъци и дали съдържанието на 25-те контейнера съответства на разрешителното.

От Министерството на околната среда и водите съобщиха, че оказват съдействие.

Коментар от страна на екоинспекциите във Варна и в София бе отказан, заради текущото разследване на прокуратурата, пише BTV.