Специализираната прокуратура предаде на съд петима сирийци и българката Исения Асенова за участие в група за финансиране на тероризъм, действащи на територията на Сирия.

Шестимата бяха задържани в края на януари тази година. Според държавното обвинение престъпната група, в която българката и сирийците са участвали е действала от началото на 2016 година.

Групата се занимавала с  небанкови парични преводи по арабската система „хавала”  - трансферирала финансови активи на терористичната групировка „Ислямска държава“ от контролирани от нея сирийски територии към Турция, България, Германия, Великобритания и Швеция. Част от трансферираните от арабски държави пари били предоставяни на членове на терористични групи, пребиваващи на територията на Европа. Както получаването, така и предаването на средства, ставало срещу представяне на изписан на лист цифров код.

Прикритието на незаконното трансфериране на големи парични суми ставало чрез две фирми, регистрирани у нас на името на един от задържаните сирийци. Повечето от арестуваните имат и роднинска връзка помежду си.

Участниците купували високопроходими джипове и пикапи в Германия, България и Румъния, прекарвала ги през българо-турската и турско–сирийската граница и ги предоставяла на територията на Турция и Сирия на членове на терористичните организации Фронт Нусра, известна като Хаят Тахрир Ал Шам, на сирийския клон на кюрдската ПКК, както и на други въоръжени опозиционни групи.

Държавното обвинение смята, че задържаните са предали на терористични организации в Сирия автомобили на стойност 9 423 518.51 щатски долара. След придобиването на колите те били регистрирани в КАТ-София на името на български граждани, които веднага след регистрацията издавали пълномощни на предварително подбрани от групата шофьори за откарването им в градове до турско-сирийската граница. Част от въпросните автомобили  били използвани за бомбени атентати.

Както TrafficNews съобщи след задържането на 39-годишната Исения Асенова, от профилите и в социалните мрежи се вижда, че тя е свързана с мъже от Близкия изток. Лидерът на групата действала в България пък е 60-годишният Мустафа Алибрахим, който също все още е в ареста. Той е сирийски гражданин, но от години живее в столичния кв. "Зона Б-5". Някои от задържаните дори са работели в страната ни като дюнерджии или в подобни занаяти.