За периода 02-05 август 2022 година вследствие ПТП са загинали 13 души, а тежко ранените са 95 човека. Това прави средно 3,25 загинали на ден при средно годишен дял от 1,4 загинали на ден. Увеличението от началото на седмицата е с повече от 250%. Статистическите данни изнасят от Института по пътна безопасност, като според тях те категорично показват, че в момента е налице най-голямата заплаха за живота и здравето на българските граждани. В този период Президента Румен Радев назначи служебно правителство, като обяви, че пътната безопасност ще му бъде един от приоритетите.
 
Експертите на Института за пътна безопасност считат, че е налице безпрецедентна политическа и експертна неспособност да се противопоставим на рисковете и заплахите от настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия. Действията на служебното правителство за първите три дни категорично ни показват, че те не разполагат с план за действие и отново ще станем свидетели на безсмислени акции и пиар кампании, които ще задълбочат кризата в транспортната система.
 
Политическото разчистване на сметки, прякото вмешателство в кадровата политика на три министерства от страна на президентския съветник г-н Копринков създават хаос и демотивират държавните експерти. Създават се политически противопоставяния в държавната администрация и безопасността на движението се превръща в досадно служебно задължение. 
 
Необходими са незабавни действия от страна на Президента Румен Радев за приемане на екшън план за нормализиране на безопасността на движението по пътищата