Изключително замърсеният атмосферен въздух продължава да бъде в центъра на дебата, засягащ здравето, околна среда и начина на живот на пловдивчани. Редица стратегически документи и проекто предложения търсят път към подобряването на въздуха - някои чрез рестрикции, други чрез борба с първоизточниците на замърсяване, трети чрез обществен компромис.

Ефектът обаче все още се простира в зоната на неосезаемото, а резултатите очевидно са крайно незадоволителни, въпреки че според данни, публикувани от Община Пловдив средноденонощната норма на ФПЧ10 от 50мкг/м3  за цялата 2016г. е била превишена 114 дни в пункт „Тракия“ и 82 дни в пункт „Каменица“, което съответно прави 31% и 22% от дните в годината.

Въпреки това продължават да се работи по нови мерки, които да подобрят качеството на въздуха.

Община Пловдив е бенефициент по проект „Разработване на „Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на Община Пловдив“ и План за действие към същата за периода 2018 – 2023 г. В процеса на изпълнение на проекта е  разработен проект на Програмата и Плана, които са публикувани на сайта на Община Пловдив, като в срок до 09.02.2018 г.  всички заинтересовани страни могат да изпращат становището си. 

И говорейки си за мерки за подобряване въздуха, тъй като градът ни не държи монопол върху проблемите с качеството на въздуха, пренасищането му с фини прахови частици и зловредни газове, би било градивно да отправим поглед към технологиите, иновациите и креативните старт-ъпи, които са посветени именно на борбата със замърсяването.

Именно затова от TrafficNews.bg подбрахме няколко интересни проекта, различни по мащаб, някои високотехнологични, други креативни, трети - социални, които са инициирани и/или приложени в различни точки от земното кълбо. 

По-малко замърсяване, повече изкуство

Замърсяването на въздуха е огромен проблем в много части на света - включително в Мумбай, където е израснал Анируд Шарма. Шарма забеляза, че тениските му са покрити с мръсен сажди и решава да направят нещо. Така той започва Graviky Labs и създава технология, която улавя фините частици при източника на тяхното разпръскване. Частиците превръща в мастило, което художниците по света могат да използват, за да творят произведения, обръщащи внимание на замърсяването на въздуха.

KAALINK е малко устройство, което се слага в ауспусите или дизеловите генератори, за да улавя саждите, използвайки статично електричество. След няколко седмици касетите се изпразват и се изпращат до лабораториите "Гравики", за да бъдат превърнати в Air-Ink /"Мастило от въздух". За разлика от други системи за улавяне на сажди, KAALINK не се нуждае от вода за задържане на замърсяване. Това го прави още по-"зелена" опция.

Първата зона с нулеви емисии

Оксфорд, Англия се премества в бъдещето, създавайки първата зона само с електрически превозни средства в центъра на града. Забранявайки всички превозни средства с вътрешно горене, градът създава това, което според него е първата зона с нулеви емисии в света. От 2020 г. шест улици в центъра на Оксфорд ще бъдат освободени от леките автомобили, изполващи дизел, включително автобуси и таксита. До 2035 г. забраната ще се разшири до всички превозни средства, захранвани с горива, и ще обхване целия център на града. 

Докато такава драматична промяна в транспортната концепция на центъра на града може да насърчи повече хора да оставят колите си, а оттам и да се намалят парниковите газове, зоната е вдъхновена от необходимостта да се намалят нивата на азотен диоксид, които се покачват драстично от изгорелите газове на автомобилите. Хроничното излагане на азотен диоксид може да причини респираторни проблеми и дразнене на очите. Данните от Световната здравна организация също показват, че Оксфорд е един от единадесетте британски града, при които има опасно превишаване на нормите на ФПЧ 10 и ФПЧ 2.5. Градът ще поеме кардинален курс към електрически транспорт. 

Ами ако можем да изчистим мъсния въздух от нашите градове, както почистваме праха от къщите си?

Лабораторията AIR Lab към Университетът в Копенхаген, разрабова подобна идея, базирана на метода за почистване на въздуха в газовата фаза - Advanced Oxidation (GPAO) - естествен процес, катализиращ прозес по самопочистване на атмосферния въздух.

Използвайки инфузия на кислород и ултравиолетовите лъчи, процесът на AIR Lab извлича от атмосферата прах, който е богат на замърсители, като осигурява на жителите на града повече кислород. Обърнати на прах, замърсяващите газови частици са по-лесни за отстраняване. Тъй като процесът работи без филтър или комин, той включва много малко инвестиции по подръжката, което би улеснило бързото му развитие, включително в развиващите се страни. 

От прах в тухла

Говорейки за прах: в Китай артистът "Nut Brother" направи тухла от замърсяването на въздуха, използвайки праха, който събра с прахосмукачката си за 100 дни.

34-годишният артист от Шенжен се разхождал в продължение на 4 часа на ден по улиците на Пекин с прахосмукачката си, излагайки се на високото замърсяване на града.

В края на проект "Прах" той събра смес от "прах и смог", която тежи около 100 грама. Смесва я с глина, за да направи тухла, която става символ на лошото качество на въздуха в китайските градове. 

Проектът "град свободен от смога" или „храм на чистия въздух”

Проектът за освобождаване от смога е поредица от градски иновации, водени от Даан Розегаарде. Те целят намаляване на замърсяването на въздуха и осигуряване на светло и чисто бъдеще в "храма на чистия въздух". Проектът има няколко различни сегмента - включва кула, пръстени и колела, които осигуряват локално решение за чист въздух на обществени места. Достиженията на технологичната индустрия, толерирани от правителството и спомогнати от академичните среди, могат да дадат краен резултат - цял ​​град свободен от смог.

Даан Розегаарде и неговият екип от експерти създават първата прахосмукачка за смог, имплементирана във архитектурен проект. 7-метровата кула използва патентована технология за йонизация, за да произведе свободен от смог въздух. Технологията действа като гигантска прахосмукачка и се задвижва от слънчева енергия. Самият пречиствателен механизъм се състои от 45 сребърни пластини, които улавят повече от 75% от частиците смог. Съоръжението, оборудвано с екологична технология, почиства около 30 хиляди кубични метра въздух на час и използва много малко електричество, захранва се само от слънцето.  След като погълне смог, металната инсталация изпуска чист, свеж въздух.Такива кули се издигат в Ротердам и Пекин. 

Целият проект е съчетан и с елемент на креативност. Праха, който се абсорбира, бива влаган в създаване на бижута. 

Големият брат на малкия въздушен оазис

В  South China Morning Post са представили проекта най-големия в света пречиствател на въздуха в китайския град Шанси. Той представлява 100-метрова кула, пълна с въздушни филтри и захранвана от слънчеви панели. Кулата вече е построена, като тестовете й са завършени и е пусната в експлоатация.

Един от най-големите проблеми на мегаполисите в многолюдната държава е мръсният въздух, който става причина за смъртта на хиляди китайци всяка година. Властите постоянно търсят нови начини за справяне с проблема, а кулата е един от най-иновативните. 

Според създателите на проекта култа ще може да подобри значително качеството на въздуха в радиус от 10 квадратни километра, като кулата пречиства 10 милиона кубически метра въздух на ден. Данните са показали, че нивата на ФПЧ са намалели с 15 %.  Вторият етап предвижда още една пречиствателна кула, която обаче ще бъде 500-метрова.