Опозиция срещу „Съюз за Пловдив“ и кметът за кредитната линия от 120 милиона лева. Така могат да се обобщят днешните дебати в Общинския съвет, които бяха първата стъпка към тегленето на потенциален заем. Изключителната пасивност на съветниците от ГЕРБ докара нещата до там коалиционните партньори да влязат в спор с опозицията.

Предложението бе подкрепено от ГЕРБ, „Съюз за Пловдив“, ЗС „Ал. Стамболийски“, „Кауза Пловдив“, а въздържали се бяха Георги Величков от „Ние, гражданите“ и Стефан Аксиев от ВОЛЯ. Против гласуваха БСП, Демократична България, ВМРО и Костадин Гаров от НФСБ.

Дадоха картбланш на Здравко Димитров да тегли заем от 120 млн. лева за проектите на Пловдив!Вижте обектите, които могат да се финансират с кредитната линия

Най-деен в защитата на кредитната линия бе Евелин Парасков. Той обясни, че това е възможност, която позволява Община Пловдив да финансира големите си проекти. Кредитната линия не значило непременно, че цялата сума ще се усвои, като това остава един от механизмите за финансиране. Той заяви, че „Съюз за Пловдив“ ще подкрепи това предложение, тъй като се касае за проекти, които ще дадат дългосрочен ефект върху Пловдив.

От другата стана на барикадата бяха съветниците от ВМРО, БСП и Демократична България.

Николай Радев заяви, че ако той бил е бизнесмен вероятно е щял да изтегли заема.  Но направи уточнението, че след това ще си го върне самият той. В случая се взимало решение, с което парите ще се връщат от пловдивчани и по точно техните деца и внуци. Той поиска и местен референдум дали да се сключи подобен договор. Предложението му обаче не бе прието.

Йордан Иванов от Демократична България заяви, че тези 120-милионна лева се полагат на Пловдив от републиканския бюджет, тъй като по-голямата част от данъците на пловдивчани отиват там.

„В началото на декември Министерския съвет раздаде 2.7 млрд на 168 български общини. Пловдив обаче не бе сред тях. За това ние може да подкрепим единствено едно обръщение към премиера, в което да се посочи, че той дължи на пловдивчани пари по Закона за публичните финанси“,  каза Иванов.

Димчо Петров от ВМРО пък каза, че подобно предложение може да се подкрепи единствено когато стане ясно финансовото състояние на Община Пловдив, както и за кои точно проекти ще отидат тези пари. В защита на заема скочи и Владимир Кисьов от „Съюз за Пловдив“.

От „Кауза Пловдив“ също заявиха,че ще подкрепят предложението, с което Община Пловдив ще може да преговаря с Европейската инвестиционна банка.  Групата на ГЕРБ бе една от малкото, които не обяви как ще гласува, както и какви са мотивите. Единственият съветник, който взе думата от ГЕРБ по време на дебатите бе Иван Вичков, който не се слави като добър оратор. Буквално за 30 секунди, той каза, че това решение не е тегленето на заем, а за възможността да се сключи такъв в бъдещето. Председателят на групата на ГЕРБ Йордан Илиев слушаше безмълвно дебатите, както и всички останали негови колеги.

Здравко Димитров отново заяви, че ако пловдивчани са против този заем, той няма да бъде теглен. Това щяло да стане след широко обществено допитване.

„Ако не искат хората – не теглим парите и изпадаме в летаргия и боравим с парите, които имаме от бюджета, който ще е около 310 млн. лева“, каза Димитров.

Зам.-кметът Илия Кирчев даде детайлна обосновка относно характера на заема. Той обясни, че погасяването му по никакъв начин няма да повлияе на бюджета на града, като и със сегашните средства ще стигат да бъде погасяван той. Той даде и пример с облигационния заем на Чомаков и 30-милионния заем на Иван Тотев. При първия лихвата е била близо 6%, а при Тотев около 2,7 процента.  Кредитната линия ще бъде с фиксирана лихва от 1% до края на изплащането.

„Най-малкият транш може да бъде 10 млн. лева, което означава, че за по-малки проекти не може да се кандидатства. Правилно някои от вас казаха, че той може да финансира до 50% за един проект. Това означава, че ще се търси други финансиране за останалата част“, каза Кирчев.  Той обаче обясни, че с кредитната линия може да се ползва изцяло за съфинансиране по Европейски програми. Така най-вероятно съфинансирането по Водния цикъл, което е 20 млн. лева  ще бъде ползвано от кредитната линия. За да се усвоят обаче другите 100 млн. лева, трябва да се намерят още 100 млн. лева – от местни приходи, държавата, европейски програми или друг финансов механизъм.

Странната пасивност на съветниците от ГЕРБ  продължи и по време на дебата за местните данъци и такси. Там отново нито един от тях не взе думата, а този път Съюз за Пловдив бяха против предложението. Така за промяната на ТБО,  данък МПС и Придобиване, нямаше дебат по същество, а няколко мнения против предложението. Все пак гласовете стигнаха за промяната в данъчната политика, макар да бяха на ръба -  27 съветници бяха „За“.

Приеха новите данъци на Пловдив! Вижте променитеУвеличиха такса "Смет" и налозите за придобиване, лек спад на данък МПС