Манастирът „Свети Георги” край Белащица днес празнува своя храмов празник. Той е един от най-старите манастири у нас и е построен преди цяло хилядолетие. Всяка година на 6 май, когато празнуваме Гергьовден, е посещаван от хиляди вярващи.

Той е изграден е през 1020 година, като бива опустошен от османците при нашествието им на Балканския полуостров през 1364 година и възобновен през 18 век. Опожарен е отново през Руско-турската война и след Освобождението на ново възстановен и е обявен е за паметник на културата. Манастирът „Свети Георги“ в Белащица е истинско бижу в сърцето на Родопите.

Манастирът се обитава от три монахини. Една от тях е 70-годишната Фотиния, която живее в светата обител вече 15 години и се грижи за посрещането на вярващите на Гергьовден.

„Ще има курбан, много хора идват освен да се черкуват. Пожелавам на българите да бъдат добри, внимателни едни към други, да си прощават и да бъдат съпричастни”, разказа монахиня Фотиния.

Преди две години манастирът е навършил 1000 години.

„Организирахме бригада, боядисахме и го подготвихме. Оттогава е в много добро състояние и привлича посетители от цяла България. Монахините и местните жители имат своите желания, които ги повтарят на глас и на Гергьовден“, коментира Пейчо Пейчев, който е краевет на Белащица.

Манастирският комплекс се състои от черква, параклис, жилищни и стопански сгради, а под открития притвор е аязмото, което се смята за чудотворно.