От вторник грипна епидемия е обявена и в областите Русе и Кюстендил, както и в община Варна.  Не навсякъде обаче учебните часове ще бъдат отменени.  Във Варна и Русе децата няма да ходят на училище до 6-ти февруари включително. В Кюстендилско обаче учебните часове продължават, тъй като няма повече от 30% отсъстващи ученици. 

До второ нареждане обаче навсякъде се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения и провеждането на профилактични имунизации, предаде Нова. Ограничителните мерки остават и в още редица градове на страната.

Заради високата заболеваемост над 600 училища в страната затвориха врати.

В Пловдив процентът на болни деца все още е далеч от необходимия минимум от 30% , но има тенденция за постоянното му нарастване. По последни данни около 17% от учениците са отсъствали от занятия в петък.

За това идеята на градските власти е да се даде превантивна грипна ваканция по подобие на София. Тя вероятно ще бъде дадена преди междусрочната ваканция, която е на 5 и 6 февруари. Става въпрос за този четвъртък и петък - 1 и 2 феварури. Решението се очаква да бъде взето до няколко дни.