Хеликоптерът, който в петък изчезна край Гърмен и този, който през месец юли прелетя ниско над плаж "Градина", са собственост на една и съща фирма. Тя е "Авио отряд Варна". 

Тогава на Джулай морнинг хеликоптерът прелетя опасно ниско над плаж "Градина", където много хора се бяха събрали да посрещнат изгрева. От него изхвърляли хартии с лика на Тодор Живков, а хора висели от вратите на хеликоптера. Свидетели разказват, че хеликоптерът е кръжал близо 15 минути над залива. Преминал не само изключително ниско над хората, но и над лодка, пише 24часа.

Хеликоптер лети ниско над плаж "Градина", хвърлял хартийки с лика на Тодор ЖивковПрави се проверка по случая

Загиналият през март месец пилот Георги Влайков край Лесново пък е бил управител на учебен център "Авио отряд Варна".  Влайков загина, докато изпълняваше акробатичен полет над летището. Самолетът му попаднал в плосък свредел, от който нямало измъкване. 

Сигнал за изчезването на селскостопанския хеликоптер тази сутрин е бил подаден от колега на пилота. Машината е била в района на Гърмен от 19 септември и е пръскала горски масиви срещу борова процесионка. Днес сутринта е трябвало да се прибира, защото е свършила работата, за която е наета от Югозападното държавно предприятие. Излетял е около 7,40 ч., но след около час връзката с пилота била изгубена.

Отстраниха шефа на ГВА от поста му след опасния полет на хеликоптер над "Градина"Това обяви транспортният министър Георги Гвоздейков

Докато е пръскал в района, вечер хеликоптерът се е прибирал на стадиона в Гърмен, служители на Горското са имали ангажимент да го охраняват нощем, а пилотът Г. Г. и негов наземен колега са нощували в база на горското.

Днес сутринта колегата на пилота си е тръгнал с автомобил, но когато пристигнал в района на Пловдив установил, че хеликоптерът не се е прибрал и подал сигнал. Започнало е издирване на машината, като засега не е открита на територията на Благоевградска област.

Фирмата "Авио отряд Варна" ООД с двама собственици, която е наета за въздушно пръскане срещу борова процесионка в горите от черен бор, е обработила от 19 до 21 септември в ДГС Сливница площ от 666 дка, ДЛС Дикчан – 2309 дка, ДГС Гърмен – 1887 дка и ДГС Петрич – 1245 дка.

Авиобиологичната борба е за сметка на стопанската дейност на ЮЗДП, а стойността е около 60 000 лева.

От Министерството на отбраната заявиха, че екипаж на вертолет „Кугар“ е задействан в издирвателна операция по търсене и спасяване на пилот на частния хеликоптер. 

Вертолетът „Кугар“ излетя в 14.01 ч. от авиобаза Крумово.

Военнослужещите от ВВС се включват в издирвателната операция в изпълнение на Националния план за търсене и спасяване при авиационни произшествия. Искането е на Координационния център по търсене и спасяване към Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“.

Изчезналият хеликоптер край Гърмен е пътувал към ПловдивМашината е частна и се е използвала за земеделски цели