С празничен концерт на 6-и септември - Деня на Пловдив и Съединението на България, ансамбъл „Тракия“ и Гвардейският представителен духов оркестър ще зарадват всички пловдивчани и гости на града. Двата емблематични състава ще излязат заедно на Античния театър от 19 часа за едно неповторимо събитие. Входът за него е свободен.

Съвместната изява на двете формации се случва не само за първи път в страната, но и в историята на българската музикална култура, а за предизвикателството да се съберат на една сцена народен и духов оркестър разказва художественият ръководител на „Тракия“ проф. Даниела Дженева: „Събитието ще е уникално от изпълнителска гледна точка. Специално за този концерт написахме нови партитури за част от известните музикални пиеси, които ще изпълнят хорът и оркестърът на ансамбъла“. 

Професор Дженева допълва още, че макар народната и духовата музика да са в различни тоналности, публиката ще се наслади на една особена мекота от симбиозата на звуците на двата оркестъра, които ще представят песни от Добруджа, Странджа, Родопите, Северна България и Пирин.

Идеята, с която двете формации се събират за да зарадват всички съграждани за празника, съвсем не е случайна. Тя тръгва отпреди 100 години и от военните духови оркестри, които са в основата на музикалните традиции в България. Гвардейският представителен духов оркестър към Националната гвардейска част е наследник на Първия военен духов оркестър в България от 1879 г. Негов главен диригент днес е подполковник Ради Радев, а неговата професионална кариера стартира като изпълнител и диригент на оркестъра на ФА „Тракия“ преди повече от 20 години.