"Мит е, че операция "Червеите" е създадена заради протестите срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Началото й е поставено на 19 септември, за да се изпревари постановление 43 от 23 октомври 2013 г. на Министерски съвет." Това каза в студиото на предаването "120 минути" по bTV журналистът Григор Лилов.

Постановлението е за "определяне на условията и реда за предоставяне на информация и данни за въвеждане в информационната система на Европол в съответствие с решение 2009/371/ПВР на Съвета от 6 април 2009 г. за създаване на европейска полицейска служба (Европол)". 

"Някой е искал да модифицира системата за интересите си и да изпревари въвеждането на системата на Европол", каза Лилов и припомни писмото на седемте посланика от ЕС, с което те поискаха оставката на ръководството на Софийски градски съд.

Под писмото, публикувано на 12 декември 2014 г., се бяха подписали първите дипломати на Австрия - Роланд Хаузер, на Белгия - Аник ван Калстер, на Дания - Кристиан Кьонигсфелт, на Обединеното кралство - Джонатан Алън, на Холандия - Том ван Оорсхот, на Финландия - Хари Салми, и на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан.

 "Нормално е да има база данни с факти за всички. Тя е създадена от контраразузнаването и продължава да се обновява. Ненормалното е, че големи масиви от тази база данни се съхраняват на друго място. На 2500 км от тук, по-точно в Москва, заради което нашите партньори са освирепели, тъй като е засечено изтичане на особено големи обеми информация", каза още Лилов.

Според него хората, които управляват масивите за частни цели са обединени от няколко общи признака. "Първият е, че са или от Пазарджишко, или от Плевенско, вторият е, че принадлежат към национална служба "Контраразузнаване", карат едни и същи коли - волги, което означава, че са им подарени от едни и същи хора и накрая - практически се оказват несменяеми или ако временно изпаднат от своите позиции, после ги връщат и то различни партии", поясни Лилов.

TrafficNews.bg