"Самоубийство" това посоча като причина за смъртта на Васил Левски най-големият уеб портал и търсачка Google.  

Подобна трактовка за кончината на една от най-святите личности в българската история, за човекът, екзекутиран заради своята революционна дейност за освобождаването на България от турско владичество, е меко казано подигравателна. 

Аналите показват, че Васил Иванов Кунчев, известен още като Левски, Дяконът и Апостола, а и "Джингиби" /неуловимият от турски/, е бил толкова горд, организиран и непреклонен, че дори мисълта чужденците да прочитат "самоубийство" като причина за смъртта му е оскверняване на паметта му. 

За убийството на бележития български идеолог и организатор на българската национална революция Христо Ботев пише траурния химн на България - "Обесването на Васил Левски". Апостолът на свободата увисва на черното бесило край София след предателство  на свои, а смъртната му присъда след съмнителния процес е потвърдена лично от султана. 

Google обаче очевидно нехае за подобни "подробности". Още повече, че приписва смъртен грях на дякон. Информацията вероятно е дошла от злонамерени потребители, но в екипа на концерна работят толкова служители, а и е вложен изкуствен интелект, като в крайна сметка подобни "грешки" би трябвало да са изключени.

От друга страна информационният портал "Уикипедия" знае истинските паричини за смъртта на Левски. Дяконът е обесен на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. В последните си мигове той се изповядва пред архиерейския наместник на София отец Тодор Митов: "Каквото съм правил, в полза народу е", като помолил прошка от отеца и от Бога, а в молитвите си да бъде споменаван като йеродякон Игнатий. 

 

 Обновена към 14:10 часа - Google поправи смъртта на Левски: