Пет хиляди лева акт отнесе пловдивското заведение Тони 2000 в Тракия. Причината за санкцията се оказа липсата на удължено работно време. Оказва се, че  важният документ, заведението е трябвало да получи две седмици преди проверката, а  липсата на разрешителното се дължи на забавена процедура от страна на служителките в районното кметство.

Всичко се случило в средата на лятото. Инспекторите влезли в заведението близо 30 минути след полунощ на 12 юли. В ресторанта е имало 40 души клиенти, а персоналът продължавал да ги обслужва, касовия апарат работил и по нищо не личало, че скоро ще затваря.

Инспекторите са поискали документите от управителя, след което се установило, че ресторантът функционира без разрешение за удължено работно време. Самото помещение се намира в самостоятелна сграда. По наредба, щом заведение не е под жилищна сграда, то има право да работи до полунощ. В противен случай е необходим  документ от районната администрация, позволяващ удължена работа.

В конкретния случай Тони 2000 е обслужвало клиентите си и след уречения час. Съставен е бил акт, а след няколко дни на управителя му е било връчено и постановлението.

Оказало се обаче, че липсата на документацията се дължала на забавена процедура от страна на служителите от администрацията на кметството на Тракия.  Това и бил основния мотив пред Районния съд в Пловдив, където управата на заведението обжалвала наказанието си.

Пред магистратите стопаните на ресторанта разказали, че за удължено работно време са били депозирали молба дълго време преди старото разрешително да изтече. Процедурата се забавила, тъй като служителите са били в отпуск. Така ресторанта останал  без така необходимата документация.

Въпреки основателните причини, съдът преди седмица оставил без уважение жалбата на собствениците на ресторанта. Магистратите потвърдиха наложеното наказание от 5000 лева глоба.  Размерът на паричната санкция е в минимален размер.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд – Пловдив.