Новоизбраният от Висшия съдебен съвет главен прокурор Иван Гешев заяви, че не очаква президентът Румен Радев да се поддаде на натиск при решението си дали да подпише указа за назначаването му.  Парафът на държавния глава е последното препятствие преди назначаването на досегашния заместник на Сотир Цацаров за негов наследник. 

На пресконференцията след продължилия десет часа пленум на ВСС Гешев призна, че се чувства уморен. И обясни, че днешните протести и различните форми на атаки срещу него имат за цел да повлияят на президента.

„Смятам, че ще изпълни правомощията, вменени му от конституцията. Не се съмнявам, че изборът  ще бъде  негов, а не под външен натиск”, каза Гешев по повод решението на Радев. Президентът може да откаже да утвърди днешния избор на ВСС, но при повторно предложение няма право на отказ.

Веднага след гласуването във ВСС, правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че предложението на съдебните кадровици незабавно ще бъде изпратено на държавния глава. Това ще стане утре сутринта, допълни Сотир Цацаров.

Гешев отново повтори, че е нясно кои политико-икономически и медийни кръгове са срещу него, но заяви, че няма да ги изрежда пак. И увери, че това не означава, че не може безпристрастно да изпълнява задълженията си.

После обобщи, че за него единствената разграничителна линия спрямо тези, които го подкрепят и които са против него, е дали спазват закона.

Гешев заяви също, че се надява да опровергае откровените думи на съдия Красимир Шекерджиев, който гласува против него. Магистратът от Съдебната колегия изрази опасение, че Гешев влиза в прекалено много войни и не може да бъде обединител на магистратите.