От партия ГЕРБ настояват за допълнителни 70 милиона лева за подпомагане на земеделските производители. Предложението е внесено между двете четения на актуализацията на бюджета.

Средствата са планирани за подкрепа на земеделски производители в секторите животновъдство и производство на плодове и зеленчуци. Вносителите мотивират предложението си с тежкото финансово състояние на земеделските производители заради рекордно високите цени на фуража, съобщи БНР.

Водещият вносител Десислава Танева се обоснова: "Цените на крайните продукти в животновъдството са на практика с незначителна промяна. България произведе рекордно количество пшеница, борсовите цени на този вид зърно са на рекордно високи нива, разликата спрямо цените от предходната година варира от 20 до 60%. Подкрепата за животновъдството е крайно наложителна".

Внесеното предложение между двете четения на актуализацията на бюджета отговаря на очакванията на фермерите, които преди дни блокираха главния път София - Варна с настояване секторът им да бъде включен в акстуализацията на бюджета.