Служители на ГДБОП, жандармерията, експерти от Министерството на културата, Комисията за регулиране на съобщенията и НАП извършиха проверки на дейността на два интернет доставчика, опериращи на територията на област Кърджали. При акцията, проведена в перида 20 -22 януари, е установено нерегламентирано разпространение на редица телевизионни програми. За тази дейност нямало необходимото по закон съгласие на правоносителите, съобщават от МВР.

В хода на проверката е констатирано разминаване между броя на абонатите и сключените договори с крайни потребители. Иззети са множество документи и компютърно-информационни данни, свързани с дейността на дружествата по отношение на предоставяне на телевизионни програми и финансова дейност.

По случая са образувани две досъдебни производства за извършени престъпления против интелектуалната собственост. 

Проведените операции са част от стратегията на държавата за засилено противодействие на подобни нарушения и извеждане от "сивия" сектор на дружествата, предоставящи телевизионни програми до краен потребител.

През последните две години страната ни бе извадена от негативния наблюдателен списък „Специален 301“ на Департамента по търговия на САЩ като резултат от координираните съвместните действия между МВР и Прокуратурата за противодействие на този вид престъпна дейност.