Хора от цялата страна протестираха заедно с домашните си любимци по булевард "Витоша" и пред Министерския съвет в София, за да изразят своето възмущение от лошото отношение към животните.Според организаторите на протеста, събрал над 300 души, случаите на посегателства към четириногите зачестяват, като главните виновници за това са кметовете на общините, както и служителите, които отговарят за условията в приютите.Участниците настояха за по-ефективна зоополиция и за промени в Наказателния кодекс, които да завишат санкциите при посегателство върху животни.

  

 

Протестиращите призоваха за по-голям контрол върху хората, които изтезават и тормозят животни или ги изоставят. Другото им важно искане е да се внесе промяна в условията за приемане на кучета и котки в общински приюти.

"В понеделник ще внасяме искане до Президентството, Министерския съвет, парламента и до омбудсмана Мая Манолова. Ще внесем нашите предложения за промени в Наказателния кодекс, за по-сериозни санкции, за по-ефективна зоополиция. Защото се говори, че има, но ние не я усещаме. Също така за по-сериозни наказания на административни лица, които допускат това насилие", каза пред TrafficNews Ирина Николова, eдин от организаторите на масовото шествие.  

 
"Това да си вземеш куче или котка да им се радват децата и после да го изхвърлиш също е насилие. В България нашето отношение към животните не е правилно. Ние все още ги имаме за вещи, не за живи същества. Използваме ги за разнообразие, за аксесоар, но не и за да покажем, че сме отговорни най-малкото", сподели пред TrafficNews Яница Шопска, представител на "DOG Help-Bg". 
 На протеста бе и кучето Роузи в инвалидна количка, изработена специално за нея, заедно с нейната стопанка. „Роузи е блъсната от кола на едно гробище и така се е влачила с дни. Никой не я е забелязал. Счупен ѝ е гръбнакът. Колата е избягала. Осинових я. Аз имам организация за защита на животните“, каза жената.