Протест срещу насилието над животни е свикан на 30 март в София. Инициаторите призовават всички организации и доброволци да вземат участие в шиствието, което ще започне в 12 часа пред Министерски съвет.  

Защитниците на животни призовават за по-голям контрол върху хората, които изтезават и тормозят животни или ги изоставят. Другото им важно искане е да се внесе промяна в условията за приемане на кучета и котки в общински приюти. 

"От 13 часа ще има шествие по бул. "Витоша". Последно такъв протест имахме преди две години и близо 1000 души взеха участие. Тази година очакваме около 300 човека", сподели Радослав Рангелов от "Dog help-BG" пред TrafficNews.bg.

Въпреки действащата зоополиция случаите на тормозени животни у нас са многобройни, твърди той.

Поредният драстичен случай беше в Монтана, където 77-годишен мъж беше заснет да влачи мъртво куче. Снимката на жестоката постъпка получи многобройни коментари във Facebook, а от "Dog help-BG" призоваха запознати граждани да информират за самоличността на шофьора на колата. 

Няколко часа след това стана ясно кой е извършителят. Неговото оправдание е, че кучето било мъртво и го е вързал, за да го погребе. 

"Вчера от полицията в Монтана си свършиха перфектно работата. Намериха човека и е образувано досъдебно производство. Кучето е взето за аутопсия, надяваме се до края на другата седмица да има резултат", каза Радослав Рангелов пред TrafficNews.bg.

Примери за издевателства над животни обаче постъпват от цялата страна, а зоополицията засега трудно успява да реагира на всички сигнали.