167 родни гурбетчии са тръгнали за Франция с обещание за 1700 евро заплата, но са били превърнати в бели роби в четири  винарски изби край Лион. Престъпната схема за трафик на хора с цел трудова експлоатация е разбита при съвместна акция на нашите и френските правосъдни и полицейски служби на 17 септември. 

Това съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров на брифинг, в който участваха също наблюдаващият прокурор Евгения Деянова и Людмил Попов, шеф на отдел „Противодействие на трафика на хора” в ГДБОП.

Арестувани са един французин и трима българи, които са вербували работниците у нас, предимно роми. Четиримата на практика са прибирали почти всички пари, изработени от гурбетчиите. 

"С тях са закупували имоти, открили са си магазин, търгували са със стоки там, паради което нашето разследване е насочено и към изпиране на пари, придобити в резултат на тази престъпна дейност", обясни прокурор Евгения Деянова. 

Възнаграждението, което е трябвало да получават работниците е в порядъка на 1700 евро, което обаче не се е случило, защото тарторите са удържали във Франция това, което са платили на работниците за прехрана, по 200 евро за транспорт, каквато уговорка не е имало и други разходи. За капак нашенците били настанени да спят в къминги, вместо в обещаните общежития.

В крайна сметка голяма част от българските работници са оставали с почти нулево заработено възнаграждение, в някои от случаите, дори недостигащо да се върнат в България, каза още Деянова.

"Характерното за тези лица, потърсили този начин за осигуряване на доходи, е, че това са хора с нисък социален статус и с недобър социален опит“, допълни още тя.

 Повечето от тях са отишли на честна дума във Франция, без да подпишаг някакъв документ. 
"Има минимален брой открити при претърсванията трудови договори, а повечето лица нямат никакви договори. Хората на място се оплакват, даже е имало хора, които са искали да се махнат, но е нямало къде да отидат, нито са знаели език, нито са имали средства, са оставали да работят до края. Повечето са се връщали, както са отишли. Всичките пари са им взети от българската фирма, която им е била работодател там", допълни антимафиотът комисар Людимл Попов.

Организаторите на канала за бели роби буквално са издевателствали с докараните работници, принуждавайки да подпишат абсурдни документи. 

"Имаше договори за дарение между участниците в групата, дори такива от порядъка на 40 хиляди евро и по-малки суми, разбира се. Освен това бяха намерени разписки за закупени стоки, цигари и алкохол, а впоследствие при реализацията във Франция бяха открити множество стекове цигари, както и самите пострадали съобщиха, че участниците в групата са им продавали един стек на цена 60-70 евро. Те са им давали стековете и после са им удържали такава цена за един стек от полученото възнаграждение", обясни още Деянова.

Преди акцията на 17 септември в ГДБОП постъпвали много сигнали от българи, които са ходили да работят сезонна работа, не са получавали възнаграждения или са получавали много по-малко от договореното.

"Съвместно с колегите от Франция започнахме работа по този случай. Колегите от Франция също са много доволни от българската прокуратура и от нас. Българските работодатели са набирали лица от много региони - Търговищко, Бургаско, Шуменско. Българските колеги, които бяха на место с френските колеги, откриха множество бусове, с които са транспортирани незаконно работниците", допълни още комисар Попов.

Собствениците на винарските избори, където са работили белите роби, обяснили, че са нямали представа за изнудването на наетите от тях работници.