Министерството на финансите е длъжно да внесе предложение за бюджет за 2022 г. Това заяви министър Валери Белчев в рубриката „Властта говори! Открито” във Facebook.

Той отговори на критиките, че финансовото министерство е предложило Бюджет 2022 г., а не е изчакало бъдещият кабинет да си направи разчети и да го предложи.

„Това, че няма редовно правителство, не значи, че финансовото министерство ще спре да работи. Законът изисква Министерството на финансите да внесе бюджет. Длъжни сме да внесем бюджет. Отговорност на политическите партии е да решат, какво ще направят с него”, заяви Валери Белчев.

И подчерта, че преговорите за съставяне на правителството все още не са приключили. „Нямаме правото да ги чакаме”, каза Белчев. Той обаче обясни, че е прегледан списъкът на договореното между партиите и финансовото министерство е включило тези договорки в проектобюджета.

Той коментира и дали ще има увеличение на пенсиите.

„За реформи не можем да говорим от позицията на служебен кабинет. По отношение на пенсиите е много важно абсолютната стойност на дохода на пенсионера да не спада“, на мнение е финансовият министър.

„Досега имаше минимална пенсия от 300 лв. и COVID добавка от 120 лв., което прави доход от 420 в. Нашата цел е този доход да не спада, което означава да продължим да плащаме същите средства. За да избегнем риска, когато свалим COVID мерките изведнъж парите на пенсионерите отново да спаднат на 300 лв., направихме предложение базовата пенсия да се повиши на 370 лв. Остатъкът до настоящата COVID добавка да бъде нова добавка. Нашето предложение е тя да стане 60 лв., така че сумата да стане 430 лв. След като пандемията приключи, тогава в най-лошия случай пенсионерът с минимална пенсия ще взима 370 лв.“, обясни Валери Белчев.

Какъв трябва да е размерът на минималната заплата?

„Трябва да мислим и за работодателите. Ако прекалено много се вдигне минималната работна заплата, рискуваме да фалираме прекалено много фирми и хората да останат без работа. Това е един баланс, който работи на базата на търсенето и предлагането. Трябва да мислим за бизнеса, не само за заплатите“, каза Валери Белчев.

Може ли да се овладее покачването на цените?

„Колкото повече се вдигат цените, толкова повече трябва да се вдигат заплатите. Не мога да отида в едно предприятие и да кажа колко да плащат. Това е пазарна икономика и нека да се погрижим по-скоро бизнес климатът да е добър. Оттам нататък това са отношения между работодатели и служители“, обясни финансовият министър.

Предвижда ли се увеличение на данъци или нови такива?

„В никакъв случай не предвиждаме да се вдигат данъци. Да не забравяме, че те са един субект, който се определя от Народното събрание. В настоящия план не предвиждаме каквото и да е било увеличение на данъци“, категоричен бе той.