Танцьори от ансамбъл "Тракия" "подлудиха" в добрия смисъл на думата репортера на Би Би Си Майкъл Портильо. Това се случи по време на снимките на филма „Големите железопътни линии на континента“. Пловдив беше една от точкките, през които мина пътуването на Портильо.

В Пловдив той се разходи през паветата и показа част от историята на Стария град. Успя да научи и български традиционни танци в Античния театър. Ето откъс от уроците:

Във филма на BBC News „Големите железопътни линии на континента“ достойното си място заема и България. Интересен е фактът, че кадрите, които видяхме, ни въздействаха в пъти повече от много нашенски продукции, които разказват историята ни. Оставаме да разсъждаваме по този въпрос, докато систематизираме накратко съдържанието на следващото видео.

Верен помощник на Майкъл Портильо (водещия на документалния филм) в изследването на българските жп линии и градове е пътеводителят му от 1912 г., което прави приключението му още по-очарователно. Започвайки обиколката си от столицата, той посещава Софийската централна гара, крачи по площад „Независимост“, разказвайки историята му, и с любопитство надниква в миналото на храм-паметника „Св. Александър Невски“.

По-нататък пътешествието на Майкъл продължава към Казанлък, където водещият вдъхва уханието на прекрасната българска роза. А малко след това влакът го отвежда в Първомай и там самият той инспектира състоянието на железопътния ни транспорт.

Ето и видео (със субтитри на български език) от неговите приключения в България, както и кадрите от престоя му в Пловдив:

TrafficNews.bg