Fibank и Златните момичета представиха благотворителния си календар за 2020 г. Събитието се състоя в литературен клуб "Перото", където Fibank, Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) и ентусиастите от приюта за бездомни животни Animal Rescue Sofia представиха каузата, която подкрепя новият календар на банката. Темата е "Къде е моят приятел". На снимките грациите са прегърнали изоставени животни, подслонени в приюта Animal Rescue Sofia.

Банката ще удвои събраните средства от благородната инициатива, която ще бъде разделена по равно между организацията на природозащитниците и Българската федерация по художествена гимнастика. Календарът може бъде закупен от всички офиси на Fibank в цялата страна срещу сумата от 10 лева.

Майсторските портрети на фотографа Петър Пешев напомнят картините на старите майстори. В очите на изоставените животни грее топлина и обич – онази, която заслужават да получат в своя нов дом и при своя нов приятел, който ще се грижи с цялата си любов за своя избраник.

"Календарът е истински шедьовър на изкуството. Нашата съвместна инициатива с БФХГ и Animal Rescue Sofia започна още през 2015 г. За нас е изключително важно, че можем да сме част от толкова благородна кауза", каза Илона Станева, маркетингов мениджър на Fibank.

"За отбора по гимнастика е огромно щастие, че присъства в това произведение на изкуството. Останах изумена от качеството и идеята. Тази година календарът ни е връх. Не можем да изберем снимка фаворит, защото всички са толкова добри. Фотографиите са успели да уловят същността и душата на всяка от нашите гимнастички", заяви председателят на БФХГ Илиана Раева.

Тя добави, че голяма част от момичетата пътуват с кучетата си, а тя самата има 5 опашати приятели. Именно затова грациите са толкова подходящо лице на инициативата. Раева отправи благодарности към Fibank за безкористната подкрепа в последните 7 години, като добави, че тяхната помощ е ключова за успехите на Федерацията .

"Предстоят ни много тежки и отговорни състезания, а кулминацията са Олимпийските игри. Вашата подкрепа ще даде сили на състезателките да се справят с бъдещите изпитания", каза още Раева.

По думите на Златните момичета това е била една от любимите им фотосесии, а снимачният процес е бил много забавен и приятен. Те призоваха всички да осиновяват кучета от приюти, защото така спасяват животи.

Бяхме много развълнувани и искрено се радвахме на кученцата. Искаше ни се да можем да си ги вземем вкъщи. Беше незабравимо преживяване, споделиха състезателките.

"Цялата инициатива е изключително важна. Всяко едно бездомно куче е резултат от човешка грешка. Доброволците в приюта вършат изключително важна работа. Когато получих покана, за мен беше много интересно и предизвикателно. Не за първи път работя със Златните момичета. Те са дисциплинирани като войници", каза фотографът Петър Пешев.

Надя Славчева от Animal Rescue Sofia сподели, че фотосесията е била сред най-вълнуващите преживявания в приюта това лято. Тя благодари на всички замесени в проекта, които са работили много сърцато от заснемането до отпечатването на календара. 

"Аз вярвам в чудесата и виждам добротата, защото те са навсякъде около мен. Всяка усмивка, всяка размахана опашка, всеки спасен живот – това са чудесата в моя свят. А те са възможни единствено заради добротата на хората. Вярвам, че всеки път е по-лек, когато вървиш по него с приятел. От името на четириногите обитатели на приют „Фермата“ благодаря на Fibank, задето станаха нашият приятел по пътя", каза Славчева.

Fibank по традиция подкрепя различни благородни каузи през годините, посветени на българския спорт, изкуството и редица социално-значими проекти.