Делото срещу бизнесмена Николай Банев, съпругата му Евгения и майка му Мария тръгва в края на септември. Прокуратурата е приключила разследването срещу тримата и е внесла обвинителния акт в Специализирания наказателен съд.

В момента на за постоянно в ареста е единствено бизнесменът. Съпругата му Евгения излезе на свобода преди месец и половина, след дълъг престой зад решетките. Причината за освобождаването и беше влошеното и здравословно състояние, което накара магистратите да и наложат мярка за неотклонение "подписка". 

Според медицинските експертизи Банева страда от тежко онкологично заболяване и трябва да бъде лекувана, а болницата към затвора не разполага с нужните специалисти. Майката на Банев пък беше освободена веднага след акцията срещу семейството. 

Николай и Евгения Баневи са обвинени за ръководене и участие в организирана престъпна група,  длъжностно присвояване на пари и вещи, недеклариране и неплащане на данъчни задължения, пране на пари в особено големи размери и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.Според прокуратурата от 2005 г. до задържането им в Ница Баневи източили четири предприятия, укрили десетки милиони данъци и изпрали повече от 1 млрд. лв.

Баневи са едни от най-колоритните арестанти, които спецпрокуратурата е залавяла наскоро, при редицата от показни акции. При престоя си в ареста двамата често влизаха в медийното пространство по най-различни причини. 

Евгения Банева се оплакваше от храната и липсата на сурови ядки в килията, пишеше любовни писма на съпруга си и редовно играеше на "котка и мишка" с надзирателите, криейки мобилен телефон, за който прокуратурата често споменаваше. Банев пък публикуваше различни неща вв фейсбук профила си, сред които и сърцераздирателни описания на лошите условия в ареста. Двамата използваха всяка удобна възможност да поискат да бъдат "помилвани" и пуснати на свобода. 

"Златна" бариера в "Русалка" храни Банев и в килиятаПродължават да събират такса от 8 лева за достъп до плажа

 

Оставиха Банев в ареста заради новото обвинениеДелото ще приключи до седмици, твърдят от прокуратурата