Жана Шараф е една от спасените майки с деца, които бяха евакуирани с правителствения самолет от Ливан в понеделник. Тя има две деца, едното е бебето Джеймс на 22 дни.  

Жената разказва, че евакуацията за нейното семейство е започнала в неделя вечер, когато е била нужно да извадят паспорт на бебето от посолството. „Българското посолство реагира много бързо, професионално и адекватно. Колкото и добро да кажа, няма да е достатъчно за целия екип. Звъннаха ни вечерта в 23 ч., в 4 ч. сутринта Джеймс вече имаше паспорт и казаха, че полетът е следобяд“, подчертава тя.

Семейството на Шараф живеят в Централен Бейрут, което е на 20 мин. от летището при нормални условия. Вчера обаче пътуват около 4 часа заради задръствания в града. „Трябва да използваш пътища, на които си почти сигурен, че няма да имаш проблеми. За да стигнеш да летището в Ливан, трябва да минеш по маршрути, които се намират край обстрелвания район „Дахи“, казва жената.

Според разказа ѝ във вторник ситуацията се е влошила критично, когато пада двутонна ракета. „Сградата, в която живея започна да се тресе и чуваш все едно как самата постройка започва да пулсира“, допълни тя.

Българката съобщи, че Ливан се намира в трудна позиция последните години, съответно няма как да помогне на гражданите си. Тя отбелязва също, че е невъзможно да знаеш кой около теб е част от „Хизбула“ или дали под жилищния блок, в който живееш, не е щаб на групировката.

Родителите на  Жана Шараф пристигат в България през 1970 г., за да учат медицина. Жана се ражда на българска земя и живее тук до 14-годишна възраст. Преди осем години се омъжва заживява в Ливан.