Държавната лаборатория за изследване на пестициди на граничния пункт "Капитан Андреево“ ще заработи в началото на следващата година, уверяват от Министерството на земеделието. След като беше отстранена частната лаборатория, която имаше над 10-годишен монопол върху контрола на вносните плодове и зеленчуци, всички проби все още са превозвани и изследвани в София, припомнят от GlasNews

Към момента проби за целта на официалния фитосанитарен контрол на граничния пункт не могат да бъдат изследвани, тъй като частната лаборатория, която извършваше тази дейност там, е с прекратен договор от страна на държавата след дълги спорове между двете страни. 

Пробите, които вземат инспекторите на Агенцията по храните на граничния пурнкт, се превозват до държавна лаборатория в София, което забавя процеса. Въпреки това, от Агроведомството са категорични, че в последните месеци капацитетът на лабораторията в София е увеличен и сега там могат да бъдат изследвани 80 проби за денонощие при 50 възможни преди, съобщи БНР.

Увеличен е и броят на проверяваните камиони - до 500 за едно денонощие. В отговор на въпрос на "Хоризонт" за вероятността след съдебни решения, частната "Евролаб" да се върне на границата, министър Вътев беше лаконичен: 

""Евролаб" не се връща на "Капитан Андреево". На "Капитан Андреево" застава държавата"".

За целта депутатите дори приеха изменение на законодателството, според което на граничните пунктове в страната частни оператори няма да имат право да изграждат лаборатории за нуждите на официалния контрол. Подобни изследвания ще може да прави само държавата.