Стотици свързани с Хамас активисти организираха първия от серия нощни протести по израелската граница, хвърляйки експлозиви срещу израелските сили, които им отговориха със стрелба с бойни патрони, предаде Асошиейтед прес.

Организаторите заявиха, че демонстрациите, които ще продължат и през седмицата, имат за цел да засилят натиска върху Израел да отслаби икономическата блокада на ивицата Газа.

Израел и Египет поддържат блокадата, откакто радикалното движение Хамас пое контрола над Газа през 2007 г., година, след като спечели палестинските избори.

Блокадата, която ограничава движението на стоки и хора към и от Газа, съсипа икономиката на територията. Израел затегна ограниченията след 11-дневна война през май, като поиска връщане на телата на двама убити войници и освобождаване на двама цивилни израелци, които се смята, че са държани в плен от Хамас, предаде БТА.

Официалната палестинска информационна агенция Уафа съобщи, че петима протестиращи са били ранени от израелския огън.

По-рано днес здравни официални представители от Газа заявиха, че 12-годишно палестинско момче е починало от рана в главата, след като беше простреляно при подобна демонстрация преди седмица.

Друг палестинец, идентифициран като член на военното крило на Хамас, също беше убит по време на тогавашния протест, а израелски войник беше прострелян в главата от демонстрант и се намира в критично състояние.

По-късно израелските военновъздушни сили атакуваха обекти на движението "Хамас" в ивицата Газа в отговор на изстрелването на запалителни балони от анклава и сблъсъците на границата, каза говорителят на израелската армия Авихай Едри.

"Военни самолети удариха през нощта военен комплекс на "Хамас", който се използва за подготовка и производство на оръжия, както и входа на тунела Джабалия в отговор на жестоките бунтове (на границата между Газа и Израел - ред.) и изстрелването на запалителни балони от ивицата Газа към Израел ", написа Едри в Tуитър.