Няколко институциите са се заели с решаването на проблема в училище „Братя Миладинови” , за който TrafficNews.bg писа. Родители на деца от 4 клас изпратиха жалба до няколко инстанции, в която предупреждават, че ще преместят децата си от училището , ако ученик пробол с шиш тъпанчето на момиче, не бъде отстранен. „Направили сме всичко възможно проблемът да бъде решен. Работим заедно с Агенцията за закрила на детето, представител на Детска педагогическа стая, представител на Общинската комисия за противообществени прояви на непълнолетни и малолетни. В срещата участваше и представител на Центъра за социално интергриране на деца в риск. Бяха обсъдени различни възможности, тъй като момчето не ходеше на училище. Всички се обединихме около решението той да премине към комбинирана форма на обучение. Съобразихме се и с решението на Педагогическия съвет ученикът да не бъде наказван и да му се осигури педагогическа и психологична подкрепа” коментира Соня Мелоян, старши експерт по организация на средното образование в Регионалния инспекторат по образованието – Пловдив. 

Направени са предписания да се работи и с децата от класа, за да се създаде благоприятна атмосфера. „Случаят не е нерешим. С повече толерантност и добронамереност от страна на родителите, отношенията могат да бъдат изгладени, а конфликтът – преодолян. В никакъв случай не омаловажавам случая с пострадалото дете, но всичко което правим е в посока в класа да се създаде добронамерена атмосфера” каза г-жа Мелоян. Според нея Педагогическият съвет е решил Митко  да остане в СОУ „Братя Миладинови”, тъй като училището разполага с необходимия ресурс за работа с деца с поведенчески проблеми. В училището по проект работят ресурсен учител, психолог и логопед. „Ако преместим детето в друго училище, всичко ще започне отначало. Обществото трябва да е наясно с проблема и да е по-толерантно. Няма гаранция, че ако родителите преместят децата си в друго училище, там няма да срещнат същите проблеми” смята експертът. Тя заяви, че в инспектората все още не са получили жалбата от родителите.

„Случаите на агресия в училищата се увеличават, а формите са различни. При по-малките ученици агресията е физическа, в средното училище е вербална- децата се обиждат , а в горните класове има случаи на виртуален тормоз” обобщава експертът Ирена Душкова. Тя казва , че към всеки случай се подхожда индивидуално. 

Всичко за инцидента четете ТУК

TrafficNews.bg