"Пандемията промени каналите на дрога. Затруднените доставки заради забраната за пътуване, накара наркотрафикантите да се преориентират и да залагат на все по-големи пратки. задържането между 1 и 5 тона кокаин в момента не е новина". Това заяви в студиото на „Събуди се”  началникът на отдел "Борба с наркотрафика" към Агенция „Митници” Стефан Бакалов.

По думите му има рязка промяна в тенденцията в употребата и трафика на наркотични вещества. „Преди 20-30 години предимно залавяхме марихуана. След това кокаин. Сега се занимаваме основно със залавянето на синтетични наркотици, които сме откривали не само на улиците, но и в търговската мрежа”, подчерта той.

"Става дума основно за наркотични вещества, които към момента не са попадали в забранителни списъци и търговците са се опитвали да ги продадат", уточни Бакалов.  Според него дрогата вече е доста достъпна. "Онлайн човек може да се снабди с всякакъв наркотик".

„Залавянето на големи пратки с наркотици не се случва толкова често, колкото ни се иска. Откритата преди дни синтетична дрога обаче е рекордно количество както за България, така и за Европа”.  По думите му е момента се води разследване по случая със заловения преди дни на летище София течен метамфетамин, което трябва да установи всички факти. Задържан е и получателят на дрогата, която пристигна от Мексико.